adscode
adscode
adscode

Asıl ralli bundan sonra başlıyor

Altında son fırsat Uzmanlardan güvenli limanı altın için rekor tahmin

Asıl ralli bundan sonra başlıyor

Yatırımcıların ‘güvenli limanı’ altın, küresel ekonomik veriler nedeniyle geçtiğimiz hafta içi yüzde 5’i aşan düşüş yaşadı. Vatandaşlar bu kayıp nedeniyle korksa da uzmanlar bunun kısa vadeli teknik bir düzeltme olduğunu ve altının yatırımcısına son bir alım fırsatı sunduğunu söylüyor. Gram altında bu yıl için beklenen seviye ise hayli yüksek.

Geçtiğimiz yılların en çok kazandıran yatırım aracı altın, 2022’de yatırımcısına yüzde 43 getiri sağlamış, bu getiri önceki yıllar göre nispeten düşük kalmıştı. 2022 sonunda altının ons kapanış fiyatı 1.823 dolar olmuştu. Ancak altın 2023’te yatırımcısına daha çok kazandıracağının mesajını yılın ilk günlerinden itibaren vermişti. Özellikle geçen hafta ABD Merkez Bankası Fed’in faiz kararı sonrası adeta ralli yaşanmıştı. Son dönemde enflasyonu frenlemek için 50-75 baz puanlık artışla yoluna devam eden Fed, geçen hafta faiz artırım hızını yavaşlatmış ve 25 baz puanlık artışa gitmişti (politika faizi 4.50-4.75 aralığına çıktı). Bu da faiz artırımında sona gelindiği şeklinde yorumlanmış ve altın gibi değerli metaller adeta ralli yaşamıştı.

FED’İN KARARI ETKİLEYECEK 

Fed’in faiz kararını açıkladığı 1 Şubat’ta altının ons fiyatı 1.960 dolara kadar çıkmıştı. Aynı gün altının gram fiyatı da 1.185 lirayla rekor tazelemişti. Fakat ne olduysa 2 ve 3 Şubat’ta oldu. Altın son ayların (Ekim 2022’den beri) en sert düşüşünü yaşadı. Milyonlarca yatırımcının merak ettiği bu düşüşün merkez üssü ise yine ABD.

 

3 Şubat Cuma günü Türkiye saatiyle 16.00 civarında ABD’de ocak ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Veriler beklentilerin oldukça üzerinde bir performansa işaret etti ve ülkede tarım dışı istihdam artışı 517 bin oldu. Bu, Temmuz 2022’den bu yana en yüksek istihdam artışı anlamına geliyor. Bir başka deyişle ekonomide işler o kadar kötü değil ve para politikasını hemen gevşetmeye gerek yok.

 

 

ALTIN VE PARA PİYASALARI UZMANI İSLAM MEMİŞ: ASIL RALLİ BUNDAN SONRA BAŞLIYOR 

Paylaşın
adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder